Zubni implantati

ŠTO SU ZUBNI IMPLANTATI?

Trajno rješenje za gubitak zuba

Zubni implantati predstavljaju trajno rješenje za zube koji nedostaju bez utjecaja na susjedne zube.

Pomoću zubnih implantata u potpunosti možemo riješiti bezubost i tako snažno poboljšati žvakanje i govorne sposobnosti, kao i vratiti prekrasan osmijeh. Implantati također mogu poslužiti kao nositelji fiksnog zubnog mosta ili proteze.

zubni implantati cijena

 • Trajno rješenje
 • Poboljšano žvakanje i govorenje
 • Prirodna funkcija i izgled
 • Poboljšani izgled lica
 • Sprječavanje gubitka kostiju
 • Ne zahtijeva posebnu njegu
 • Vrlo čvrst i siguran
 • Nema ograničenja prehrane
 • Može se mijenjati ili nadograditi

Zašto su implantati najbolje rješenje?

NAPREDAK TEHNOLOGIJE U KORIST ZDRAVLJA
Nadoknaditi izgled i funkcionalnost izgubljenog zuba nekada je bilo vrlo teško postići.

U prošlosti jedina adekvatna zamjena za izgubljene zube su bile proteze i mostovi, no s ograničenim rezultatima.

Zubni implantati već nekoliko desetljeća slove kao najbolja zamjena za izgubljene zube.

Njihova sposobnost da uspješno imitiraju funkciju prirodnog korijena zuba je dokazana kroz milijune uspješno ugrađenih zubnih implantata.


Kada se odlučiti za implantat?

NEDOSTATAK JEDNOG ZUBA
Ukoliko nedostaje jedan zub, zubni implantati su najbolje rješenje jer u tom slučaju čuvamo dva susjedna zdrava zuba koji bi se morali brusiti ukoliko se ugrađuje klasičan most.

NEDOSTATAK VIŠE ZUBI
Ukoliko nedostaje više zubi, zubni implantati služe kao nosači mosta.

POTPUNA BEZUBOST

Fiksno rješenje za potpunu bezubnost je most na implantatima. Ugrađuje se šest do osam implantata u jednu čeljust te se na njih postavlja cirkularni most.


Najbrže i najpovoljnije do novog osmijeha

Zubni implantati

Zubni implantat je kirurška komponenta koja se ugrađuje u čeljusnu kost na mjesto gdje nedostaje prirodni zub, a cilj je nadomještanje izgubljenog korijena prirodnog zuba. Implantat se sastoji od titanskog vijka koji se ugrađuje u kost i suprastrukture – nadogradnje na koju se kasnije postavlja protetski rad. Materijal od kojeg je implantat izgrađen je biokompatibilan, što znači da srasta s kosti jer ga organizam prihvati kao da je vlastito tkivo, a ne strano tijelo.

Kandidati za ugradnju zubnih implantata

Pacijenti kojima nedostaje jedan ili više zuba potencijalni su kandidati za ugradnju zubnih implantata. Na temelju kliničkih procjena i rendgenskih snimaka bezubog područja određuje se područje ugradnje implantata. Prema karakteristikama i građi čeljusti odabire se duljina,položaj i promjer implantata. Preduvjet ugradnje je opće zdravstveno stanje pacijenta, a neophodno je imati zadovoljavajući volumen kosti čeljusti. Ukoliko kost nije dovoljno voluminozna, vrši se nadogradnja kosti ili augmentacija kojom se presađuje vlastita ili ugrađuje umjetna kost da bi se povećao volumen kosti za zubni implantat. Nakon presađivanja kosti treba proći nekoliko mjeseci da bi kost potpuno srasla. Nakon ugradnje implantata i procesa oseointegracije, zubni implantat postaje jedinstvena cjelina s čeljusti i osigurat će stabilnost novog zubnog nadomjestka (krunice ili mosta) koji će se izraditi na implantatu. Pacijenti koji se odluče za ugradnju ne smiju imati zdravstvene probleme kao što su nekontrolirani dijabetes, kemoterapija nakon tumora i slični postupci koji bi mogli ugroziti cijeljenje.

Prednosti zubnih implantata

 • Dugotrajnost (uz pravilnu higijenu i do 10 godina)
 • Zadržavaju prirodni oblik lica i osmijeh
 • Očuvanje kosti i sprječavanje njenog propadanja
 • Štite ostale zdrave zube i nadomještaju izgubljene zube
 • Biokompatibilnost
 • Vraćaju samopouzdanje i širok osmijeh

Priprema i tijek zahvata

Prije ugradnje potrebno je kompletno pregledati usnu šupljinu i napraviti ortopan obje čeljusti. Postupak ugradnje predstavlja mali kirurški zahvat koji je bezbolan i izvodi se pod lokalnom anestezijom. Prvi korak je vađenje postojećeg zuba te ugradnja vijka. Drugi korak je razdoblje oporavka u trajanju od 3-6 mjeseci tijekom kojeg implantat srasta s kosti. Tijekom zarastanja može se nositi krunica, a nakon što je okolno tkivo sraslo, na implantat se postavlja gingivo-former koji oblikuje zubno meso na područje zubnog nadomjestka.  Završni koraci nastupaju tjedan do dva tjedna kasnije kad se na implantat postavlja suprastruktura na koju se postavlja protetski rad (krunica, most ili proteza na implantatima).Ugradnjom 4 do 6 implantata moguća je potpuna rehabilitacija bezubosti (All-on-four i All-on-six).

Postupak nakon ugradnje implantata

Neposredno nakon zahvata uzima se analgetik za smanjenje boli, a taj dan treba izbjegavati ispiranje usta da se ne izazove krvarenje. U slučaju oticanja lica preporučeno je koristiti hladne obloge. Tjedan dana nakon zahvata ne preporučuje se konzumiranje duhana, a prehrana bi trebala biti svedena na meku hranu. Za postoperativnu higijenu koriste se mekane četkice za zube. Uklanjanje šavova provodi se sedam dana nakon zahvata.

Trajnost implantata

Zubni implantati izrađuju se od visokokvalitetnog biokompatibilnog materijala, a trajnost ovisi o stanju zubnog mesa  i okolne čeljusne kosti. Dugotrajnost implantata osigurava pravilna oralna higijena i redoviti posjeti stomatologu. Kako bi se spriječile infekcije preporučeno je koristiti mekane četkice i vodice za ispiranje usta.