Estetska stomatologija

Život Uz prekrasan osmijeh

Ugradnja zubne krunice čest je stomatološki zahvat s kojim se susreću naši stomatolozi.

Preporučujemo zubne krunice kao efikasno i trajno rješenje u slučajevima kada klasični ispuni ne mogu kvalitetno riješiti problem ili kad je zub toliko slab da ga je potrebno dodatno zaštititi i ojačati. Zubne krunice se postavljaju i nakon gubitka krune zuba uslijed frakture (pucanja dijela zuba) ili opsežnog karijesa. Tako oštećen zub, osim što nije estetski prihvatljiv, može uzrokovati zdravstvene probleme poput smanjene mogućnosti žvakanja hrane, preopterećenja susjednih zuba, parodontitisa i gingivitisa - gubitak jednog zuba dovodi do poremećaja cijelog stomatognatog sustava! S druge strane, zubne krunice mogu biti i rješenje za probleme kao što su nepravilno postavljeni ili tamno obojeni zubi. 

all on 4 cijena

Zubni implantat

Nadomješta jedan ili više zuba

Proteze

Osmijeh u cjelosti

Zubne krunice

Sačuvajte prirodne zube

Keramičke ljuskice

Savršenstvo osmijeha

Zubne krunice

Ugradnja zubne krunice je čest stomatološki zahvat koji je efikasno rješenje u situacijama kad klasični ispuni ne mogu riješiti problem ili kad je zub preslab i potrebno ga je dodatno ojačati. Zubne krunice (navlake) su fiksni umjetni dodatak zubu koji se trajno fiksira na ugrađene implantate ili na prirodni zub koji je oslabljen ili oštećen. Zubne krunice veličinom i oblikom oponašaju izgled prirodnog zuba, a njihova zadaća je vratiti izgubljenu funkciju zuba,ojačati zub ili poboljšati njegovu estetiku. Također mogu biti rješenje za nepravilno postavljene ili tamno obojane zube.

Vrste krunica

Potpuno keramičke zubne krunice

Izrađene su od čiste keramike i odlikuju se vrhunskom estetikom zbog translucencije i transparencije(načinu odbijanja i propuštanja svjetla)te boje kojom emitiraju i dočaravaju prirodna svojstva zubi i gotovo ih je nemoguće razlikovati od prirodnih zubi. Vrsta keramike od koje su izrađene (E-max) tri puta je veće čvrstoće od zubne cakline, stoga je mogućnost pucanja minimalna.

Cirkonske potpuno keramičke zubne krunice

Cirkonska keramika vrhunac je estetske stomatologije jer cirkon oponaša optička svojstva prirodnog zuba i alternativa je metalnim substrukturama koje se koriste u krunicama ispod porculana.

Prednosti cirkonske keramike:

 • Prozračan materijal
 • Daje svjetliji i prirodan izgled zuba
 • Biokompatibilan
 • Ne uzrokuje alergije
 • Visoka čvrstoća

Cirkon keramičke krunice izrađene su od visokokvalitetne cirkonske osnove koja je presvučena keramikom ili iz jednog bloka pomoću najmodernije CAD/CAM strojno-računalne tehnike. Koriste se za prednje i stražnje zube, iako visoke čvrstoće, rizik pucanja dijela materijala pod opterećenjem kod širokih raspona mostova veći je nego kod metal keramike.

 Metal keramičke krunice

Izrađene su od metalne unutrašnjosti koja osigurava stabilnost i čvrstoću zuba, dok keramika izvana emitira oblik i boju zuba. Najčešći su izbor kod pacijenata zbog prihvatljive cijene, solidne estetike, čvrstoće i dugotrajnosti.

Koji materijal izabrati?

Metal keramika je najstariji i najpoznatiji materijal, dok je bezmetalna keramika novija na tržištu. Ukoliko je cilj estetika i što veća prirodnost zubi, bolji izbor je bezmetalna keramika, emax ili cirkonska krunica. Stručnjaci također predlažu bezmetalnu keramiku za prednje regije upravo zbog emitiranja optičkih svojstava prirodnih zubi, dok se za stražnje regije predlažu metal-keramičke krunice. Precizna dijagnostika određuje se individualno, ovisno o stanju zuba i rendgenskoj analizi.

Izrada zubnih krunica

Prije ugradnje krunice prethodno se izbrusi zub, a nakon brušenja uzima se otisak za izradu krunice u zubotehničkom laboratoriju. Kako bi se sačuvao izbrušen zub i njegova struktura te pacijent ne bi bio bez zubi, pacijent dobiva privremene zube- akrilatne krunice. One će štititi zubni živac od oštećenja i spriječiti osjetljivost zubi na termičke podražaje. Brušenje i postavljanje privremenog zuba obavlja se u samo jednom danu, a cijeli postupak je bezbolan uz pomoć lokalne anestezije. Trajanje ugradnje krunica ovisi o stanju pacijenta i o potrebnim dodatnim tretmanima. Ponekad je potrebna paradontološka obrada, liječenje ili nadogradnja zubi prije samog brušenja. Najčešće je finalni rad(nove krunice) gotov u roku od tjedan do dva tjedna od uzimanja otiska. Nakon što su krunice izrađene, pacijent dolazi na probu i dogovara se konačan termin cementiranja.

Vijek trajanja

Keramičke krunice mogu trajati u periodu od 10-15 godina, no više čimbenika utječe na njihov vijek trajanja i razlikuje se od osobe do osobe.

Čimbenici o kojima ovisi trajnost krunica su:

 • Zdravstveno stanje osobe
 • Kvaliteta zubnih struktura, zubnog mesa i kosti
 • Kvaliteta materijala
 • Iskustvo stomatologa
 • Oralna higijena (korištenje zubnih četkica, zubnog konca i vodica za ispiranje)
 • Redovite kontrole kod stomatologa
 • Izbjegavanje loših navika poput grizenja noktiju, jakog stiskanja zubi i noćnog škripanja
 • Posjeta stomatologu u slučaju upale zubnog mesa kako bi se problem sanirao