Lasersko izbjeljivanje zuba

NAJBRŽA METODA ZA PREKRASAN OSMIJEH

Lasersko izbjeljivanje zuba

Lasersko izbjeljivanje zubia omogućuje nam izbijeliti zube za čak 2-3 nijanse u samo jednom posjetu.

Postupak započinje zaštitom zubnog mesa i usana tako da se tijekom postupka laseru izlažu samo zubi. Gel za izbjeljivanje se primjenjuje i osvijetljava laserom kako bi se ubrzao proces izbjeljivanja. Rezultati su biserno bijeli zubi.

before after

Žuti zubi prije i biserno bijeli poslije izbjeljivanja

2-3 nijanse svjetliji

Minimalna iritacija cakline

U samo jednom posjetu

Izbjeljivanje zubi

Izbjeljivanje zubi jedan je od najčešće izvođenih i najpopularnijih estetskih zahvata u stomatološkim ordinacijama kojim se postojeća nijansa zubi mijenja u nekoliko nijansi svjetliju. Rezultati i trajanje tretmana ovise o prirodnoj boji zuba, vrsti zahvata i načinu života nakon zahvata. Izbjeljivanje zubi nije jednokratna procedura, već je potrebno održavati svjetliju boju zubi ponavljajući zahvat jednom godišnje.

Zašto dolazi do tamnjenja boje zubi?

Osmijeh i bijeli zubi dokaz su zdravlja i ljepote, no boja zubi je genetski određena i s godinama poprima tamniju nijansu. Prirodna boja ovisi o sastavu, građi i gustoći zubnog tkiva, a s godinama tamni jer se caklina troši i tako postaje sve tanja, pa do izražaja dolazi boja dentina koji je ispod cakline. Osim genetskih čimbenika, na boju zubi uvelike utječe i način života koji uključuje konzumiranje duhanskih proizvoda, crne kave i određenih napitaka koji pojačavaju intenzitet tamnjenja zubi.

Zašto odabrati izbjeljivanje zubi u ordinaciji?

Na tržištu su dostupni različiti komercijalni preparati za izbjeljivanje koje brojni ljudi koriste kod kuće ne bi li uštedili vrijeme i spriječili odlazak kod stomatologa, no često takvi samoinicijativni zahvati mogu biti neučinkoviti, pa čak i štetni budući da takvi preparati nisu provjereni i osoba nije pod nadzorom stručnjaka. Iz tog razloga preporučeno je obratiti se stomatologu koji će ovisno o nijansi i uzroku obojenosti zubi odabrati najbolju metodu za izbjeljivanje. Tretmani se izvode pomoću gelova ili kombiniranjem gelova i izvorima svjetlosti(zoom lampa, laser) koji pojačavaju njihovo djelovanje.

Kandidati

Lasersko izbjeljivanje zubi  idealno je za osobe koje imaju zdrave zube, a koje žele imati još ljepši i zdraviji osmijeh. Tijekom tretmana je moguće prilagoditi razinu laserskog svjetla, stoga se zahvat može provoditi i kod onih pacijenata koji imaju osjetljivije zube. Izbjeljivanje zubi nije preporučljivo kod dojilja, trudnica i djece mlađe od 16 godina, dok je u ostalim dobnim skupinama zahvat dozvoljen, ali i poželjan.

Tijek laserskog izbjeljivanja zubi

Prije svakog izbjeljivanja stomatolog pregledava zube i potporna tkiva pacijenta i provodi temeljito čišćenje zubi koje uključuje uklanjanje kamenca, pjeskarenje i poliranje svih zubi. Nakon čišćenja, u usnu šupljinu stavljaju se retraktori kojima se štite sluznica i zubno meso koje se premazuje zaštitnim gelom. Zatim slijedi nanošenje preparata za izbjeljivanje. Lasersko svjetlo stimulira otpuštanje kisika iz gela koji cijepa molekule pigmenta u zubima, pri čemu struktura zubi ostaje nepromijenjena. Ovisno o željenom učinku i trenutnoj boji zubi, kod pacijenata se primjenjuje nekoliko ciklusa izbjeljivanja (najčešće 2-4), a svaki ciklus traje 10 minuta i bezbolan je. Na kraju tretmana, zubi se zaštite i premazuju preparatima koji sadrže CPP-ACPF koji s vremenom dovode do povećane tvrdoće i remineralizacije zubi.

Izbjeljivanje zubi- štetno ili ne?

Dugogodišnja ispitivanja pokazala su da je izbjeljivanje zubi sigurna i učinkovita metoda,kao i ostale metode poput pjeskarenja i poliranja zubi. Proizvodi koji se koriste u ordinacijama testirani su u mnogim kliničkim i laboratorijskim ispitivanjima koja su pokazala da nema štetnih učinaka na zubima ili desnima nakon izbjeljivanja zubi. Naravno, to se odnosi na profesionalno izbjeljivanje zubi u ordinacijama koje koriste klinički ispitane proizvode pod nadzorom stručnjaka.

Oporavak i mjere opreza

U pojedinim slučajevima zubi mogu trenutno biti osjetljivi na hladnoću tijekom i nakon tretmana, a mogu se javiti i lagana nelagoda i bijele mrlje na zubnom mesu. Neposredno nakon tretmana može doći do pojave trnaca, a na zube se može nanijeti gel koji smanjuje osjećaj nelagode. Bitno je napomenuti da su simptomi privremeni i da nestaju u roku od nekoliko dana nakon izvođenja tretmana. Da bi učinak izbjeljivanja trajao što duže, potrebno je izbjegavati učestalo konzumiranje duhana i proizvoda koji potamnjuju zube kao što su tamni sokovi, kava ili crno vino. Trajnost izbjeljivanja je individualna i ovisi o navikama pacijenta, ali u načelu traje nekoliko godina. Redovitim čišćenjem kamenca i pjeskarenjem te promjenom životnih navika također se održava bijela boja zubi.